Zomer met Alopecia

De zomer staat voor de deur! Een tijd van zon, strand en ontspanning. Maar voor vrouwen met alopecia kan dit seizoen ook uitdagingen met zich meebrengen. Van het beschermen tegen de zon tot het vergroten van zelfvertrouwen, in dit artikel deel ik praktische tips om je voor te bereiden op een zorgeloze zomer. Want de zomer hoort leuk en vrolijk te zijn, geen bron van stress en onzekerheid. Let’s go!

Bescherming tegen de zon

De zon kan genadeloos zijn, vooral voor degenen met een gevoelige hoofdhuid. Kies een zonnebrandcrème met een hoge SPF en breng deze regelmatig aan. Vergeet ook niet een hoed met een brede rand te dragen voor extra bescherming tegen UV-stralen. En in de schaduw blijven is natuurlijk voor iedereen het beste, haar of geen haar. Haarwerken van echt haar verkleuren in de zon, en keert natuurlijk niet vanzelf naar de oorspronkelijke kleur terug na de zomer. Dus laat je haar bijkleuren na een zonovergoten zomer, of beter nog: bescherm je haarwerk met sjaaltjes en hoeden. Of kies voor synthetisch haar (of geen haarwerk!).

Zweten en haarwerken

Transpiratie kan een uitdaging zijn voor degenen die een haarwerk dragen. Gebruik haarwerklijm of dubbelzijdige tape voor extra stevigheid tijdens warme dagen. Ikzelf gebrijp altijd witte tape (medium hold) op normale dagen, en als ik weet dat het heel warm gaat worden, ik ga zwemmen met haarwerk of ga sporten / dansen (lees: zweten) gebruik ik extra sterk blauw tape.

Zwemmen met of zonder haarwerk

Ooooooh wat kan het heerlijk en bevrijdend zijn om te zwemmen zonder haarwerk!! Dat gun ik je van harte - niets lekkerders dan je hoofd onder te dompelen in het koele water. Maar als je je hier nog niet comfortabel bij voelt, kun je gewoon zwemmen met een haarwerk. Steek het op of maak een staartje en zwem met je hoofd boven water. Een haarwerk kan echt wel tegen wat spatjes, vervelend wordt het als het heel nat wordt want dan wordt het zwaar en kan het gaan verschuiven en trekken. Maar als je gewoon het trapetje neemt of niet te diep de zee in gaan en zorgt dat je hoofd netjes boven water blijft, zit je goed.

Naar het strand (joehoe!!)

Het strand is een geweldige plek om te ontspannen, maar het kan ook zorgen baren over het uiterlijk. En niet alleen met betrekking tot haar - niet voor niets zijn er 100en diëten die je een ‘bikini proof body’ beloven. Op het strand is iedereen bezig met hoe ze eruit zien - trust me. Draag lekker je haarwerk als je je daar het fijnst bij voelt (met of zonder sjaal of hoed), maar bedenk je wel dat de zon je haarwerk (mits niet synthetisch) kan verkleuren. Een leuke hoed is super hip en het zal echt niemand opvallen als je daar dun of geen haar onder vandaan hebt komen. Alternatief is een hoed of petje met haar erin geplakt, die kan je kopen en dat lijkt super echt. Google maar. Een kleurrijk sjaaltje is ook super leuk in de zomer, en minder warm dan je misschien zou denken.

Voorbereiding

Zorg dat je, voordat je ze echt nodig hebt, al leuke hoeden, petten en sjaaltjes in huis hebt en dat je weet hoe je ze het beste kan dragen en combineren Dat zorgt voor minder last minute stress als je misschien toch al een beetje zenuwachtig of onzeker bent. Dat is fijn voorwerk dat je kan doen, om het jezelf makkelijker te maken. Plus: in de herfst zijn dat soort dingen vaak in de sale ;)

Zelfvertrouwen kweken

Zelfvertrouwen en acceptatie zijn altijd belangrijk, maar zeker in de zomer als we allemaal buiten zijn, je veel mensen ziet en het warm is zul je merken dat het nog belangrijker is om je lekker in je vel te voelen - haar of geen haar. Wat helpt? Doe leuke dingen, omring jezelf met positieve mensen en focus op de herinneringen in plaats van het plaatje. En probeer het kind in jezelf los te maken - eet een ijsje, schop in de golven, poedel lekker in het zwembad. Het hoeft echt niet perfect, heb vooral plezier.

De zomer is een tijd om te genieten, leuke dingen te doen en te ontspannen, ongeacht je haar. Met de juiste voorbereiding en mindset kun je vol vertrouwen en met plezier de zomer tegemoet gaan. You got this!

Liefs, Evelien

Vorige
Vorige

Schaamte en Alopecia: Een diepgaand gesprek met Aukje Nauta

Volgende
Volgende

hoe bespreek je haarverlies…?