een haarwerk kopen

Ik heb zelf jaren gewacht met het maken van een afspraak bij een haarsalon. Ik vond het doodeng, verschrikkelijk en voor mij voelde het echt als de ALLER laatste optie. Het bleek tot mijn verbazing wel echt een gouden keuze, ik ben er super blij mee en het heeft voor mij echt een heling in gang gezet: ik kreeg geen opmerkingen van de buitenwereld meer over mijn mega dunne haar en kon daardoor ‘in mijn eigen tijd en tempo’ verwerken. Maar it took soms time (jaren!) voor ik er aan toe was.

Na tranen met tuiten te hebben gehuild, kreeg ik super veel informatie over me heen: watvoor haar is er, waar moet je op letten, wat kost het, hoe verzorg je het, hoe lang duurt het maken, etc. In dit artikel deel ik 11 tips met je die ik zelf heel graag had willen krijgen voordat ik er naartoe ging. Lekker praktisch, ben je vast een klein beetje beter voorbereid.

  1. Als je het al zeker weet, maak dan zsm een afspraak.

    Als je weet dat je binnenkort misschien wel een haarwerk wilt dragen, wacht dan niet te lang met het maken van een afspraak. Een op maat gemaakte pruik/haarwerk kost heel veel tijd, meestal duurt het wel 3 maanden tot je ‘m hebt. Houd ook rekening met de levertijd van ‘standaard’ haarwerken, die moeten soms ook nog aangepast worden zodat het allemaal goed past. Denk hierbij aan 1 tot meerdere weken.

  2. Denk vast na over ‘erna’

    Wil je je omgeving vertellen dat je een haarwerk gaat aanschaffen? Of wil je juist dat niemand het weet? Handig om hier vast over na te denken, zodat je dit ook met je haarwerker kan overleggen en deze met je mee kan denken - hij of zij heeft ongetwijfeld alle soorten verhalen en klanten gehoord. Mijn advies: hou het niet krampachtig geheim, want dan draag je naast een haarwerk straks ook een veel zwaarwegender geheim met je mee.

  3. Money

    Bepaal vooraf je budget. Haarwerken variëren sterk in prijs, van 500,- tot wel 7.000,- euro. Maak je budget duidelijk aan de specialist om pruiken te vinden die je kunt betalen.

  4. Denk vast na over wat je wil

    Geef bij het maken van de afspraak aan wat je zoekt in termen van kleur, lengte, haarsoort en model. Dit helpt de specialist haarwerken te selecteren die bij jou passen.

  5. Neem foto’s mee

    Als je een super natuurlijk haarwerk wil, neem dan foto’s mee van jezelf voordat je haarverlies kreeg. Dat geeft de haarwerker het beste beeld van waar je naar op zoek bent. (als je eraan toe bent kan je ook foto’s meenemen van anderen mensen wiens haar je altijd al hebt willen hebben - nu is je kans!)

  6. Synthetisch of echt haar?

    Maak de keuze tussen synthetisch en echt haar op basis van je budget, leefstijl en styling skills. Echt haar biedt meer stylingopties maar is vaak (veel) duurder, terwijl synthetisch haar voordeliger is maar minder flexibel in styling.

  7. Veilig en betrouwbaar

    Net als bij een coach is een gevoel van veilig en vertrouwd, dat je je begrepen en gehoord voelt, essentieel. Als je je niet volledig op je gemak voelt bij de haarwerkspecialist, zoek dan een andere. Een goede klik is net zo belangrijk als het haarwerk zelf en er zijn gelukkig super veel salons waarde terecht kan. Check de websites van de ANKO en de HSBN voor erkende haarsalons.

  8. Jouw keuze

    sommige mensen vinden het fijn om iemand mee te nemen als ze naar een haarsalon gaan - ik nam mijn moeder mee. Ik vond dat heel prettig omdat ik het zo eng en spannend vond, maar ook omdat ik wist dat ze me zou steunen no matter wat voorhaar ik koos. Het kan lastiger worden als jij ee bepaald soort haarwerk wil, waar je zus / vriendin / vriend / moeder anders over denkt. onthoud: het si JOUW keuze, jij doet het elke dag op en zij niet. Dus denk goed na over wie je meeneemt, want uiteindelijk ben jij degene die er 100% achter moet staan en het moet dragen. Zij niet.

  9. Mini baby haartjes

    ‘Gewone’ mensen hebben ook hele korte kleine baby haartjes bij hun gezicht: niet al het haar is even lang. Die babyhaartjes kan je laten knippen in je haarwerk, die zitten er vaak niet standaard in/aan. Vraag je haarwerker ernaar, want het kan al het verschil maken tussen een ‘duidelijke pruik’ en een onherkenbaar haarwerk.

  10. Kies een haarwerk dat ‘lekker’ zit

    Neem je tijd om goed te beslissen, er zijn inmiddels zo veel opties om uit te kiezen. Je vindt 100% zeker iets dat er mooi uitziet, maar in mijn ervaring is het aller aller belangrijkst hoe iets voelt. In het begin mag het onwennig en gek voelen, net als een BH of beugel dat voor het eerst deed, maar het mag niet echt prikken, trekken en knellen.

  11. Caring is… caring.

    Verleng de levensduur van je haar door het goed te verzorgen. Dat geld voor je natuurlijke haar maar ook voor je gekochte haar. Vraag advies aan je haarwerkspecialist en volg het zorgvuldig op, afhankelijk van het type haar en materiaal.

  12. Vergoeding

    Lord kosten die dingen veel geld: bereid je daarop voor. We krijgen niet veel terug van de zorgverzekering (belachelijk, i know) maar wel wat, dus controleer of je zorgverzekering een deel van het haarwerk vergoedt. Je komt in aanmerking voor vergoeding als je je haarwerk koopt bij een erkende haarwerkspecialist gecertificeerd door ANKO of HSBN.

Hopelijk hebben deze tips je vast een beetje geholpen, heel veel succes (en plezier…?).

Heb je alopecia en wil je praten?


Vorige
Vorige

Help, ik word uitgenodigd voor een feestje!

Volgende
Volgende

alopecia coach podcast