maar Straks Zien Ze Dat Ik Een Haarwerk Draag…

Het dragen van een haarwerk kan een hele fijne verlichtende keuze zijn, maar het brengt ook weer andere uitdagingen met zich mee, zoals de angst om 'ontdekt' te worden. Veel vrouwen met alopecia voelen zich ongemakkelijk bij de gedachte dat anderen zullen zien dat hun haar niet natuurlijk is. Hier zijn een paar tips om je te helpen met blikken, vragen en opmerkingen van je omgeving om te gaan.

De cliché is waar

Als jij lekker in je vel zit, straal je dat uit en zie je er per definitie mooi en goed uit - haar(werk) of niet. Dus werk aan je zelfbeeld en hou van jezelf en de keuzes die je maakt. Je verdient het om je goed te voelen over de keuzes die je maakt voor je eigen welzijn, want - zoals de reclame zegt - you're worth it.

Jouw verhaal, jouw lijf, jouw beslissing

Het is jouw verhaal en jouw beslissing om over jouw alopecia en je haarwerk te delen of niet. Als iemand je een compliment geeft over je haar, ben je niet verplicht om meteen te vertellen dat het een haarwerk is. Jij bepaalt of, wanneer en met wie je jouw verhaal deelt.

Omgaan met nieuwsgierige blikken

Mensen kunnen nieuwsgierig zijn, en meestal komt dat voort uit onwetendheid. Probeer begripvol te zijn en onthoud dat je niet verplicht bent om de details van je haarkeuze met iedereen te delen. Een simpele glimlach en bedankje voor het compliment volstaan - echt. Daar doe je niemand tekort mee.

Wees trots op jouw keuze

Besef dat het dragen van een haarwerk getuigt van kracht en zelfzorg. Wees trots op je keuze, want die heb je gemaakt om jezelf goed te voelen. Het maakt niets uit wat anderen daarvan vinden, jij voelt hoe het is om jou te zijn en of een haarwerk daar een positieve bijdrage aan levert of niet. Daar kan letterlijk NIEMAND anders iets over zeggen.

Je bent geen 'faker' en je liegt niet

Laat al je schuldgevoelens los. Het dragen van een haarwerk maakt je geen faker. Je maakt een keuze die jouw welzijn bevordert, en dat is iets om te vieren, niet om je schuldig over te voelen.

Staar terug

Als je merkt dat mensen naar je staren, kijk dan zelfverzekerd terug. Laat zien dat je trots bent op wie je bent en dat je je niet laat beïnvloeden door de blikken van anderen. En bedenk je dat ze vast naar je staren omdat je er knettergoed uitziet.

Praat erover

Het delen van ervaringen en gevoelens met mensen die begrijpen wat je doormaakt, kan een enorme bron van herkenning, inspiratie en steun zijn.

Professionele ondersteuning

Overweeg professionele begeleiding als je worstelt met zelfbeeld of zelfacceptatie, of als je merkt dat de angst om 'ontdekt' te worden je leven gaat beïnvloeden (en je bijvoorbeeld altijd gestrest naar buiten gaat, niet meer durft te sporten of leuke dingen gaat afzeggen). Een (gediplomeerd) coach of psycholoog kan je helpen omgaan met deze gevoelens en je helpen om je zelfvertrouwen te versterken.

Play...?

Experimenteer met verschillende stijlen en accessoires om je haar aan te passen aan jouw persoonlijke stijl. Dit kan het gevoel van eigenaarschap over jouw keuze en jouw haar/look vergroten. Have fun with it, je hebt nu de mogelijkheid om elk soort haar te kiezen die je wil.... dus, probeer er ook het positieve van in te zien?

Blijf leuke dingen doen en train die veerkracht

Laat de angst om ontdekt te worden je niet weerhouden van het genieten van het leven. Blijf positief, veerkrachtig en herinner jezelf eraan dat je meer bent dan je haar. Onthoud dat je de reacties van anderen niet kan controleren, maar dat je wel de controle hebt over hoe jij omgaat met de reacties van anderen. Jij bent uniek en mooi, haarwerk of niet, en je verdient alle liefde en respect. Zo!

Benieuwd naar mijn persoonlijke ervaringen, uitdagingen en struggles met alopecia? Duik dan dieper in mijn verhaal en ontdek hoe ik mijn zelfvertrouwen terugvond en mijn eigen weg baande door de ups en downs van haarverlies door op de knop hieronder te drukken.

Vorige
Vorige

daten & alopecia

Volgende
Volgende

Help, ik word uitgenodigd voor een feestje!