Wat werkt écht bij alopecia? Dermatoloog Petra Dikrama en Evelien delen inzichten en ervaringen.

Wat als je lichaam je iets probeert te vertellen via je haar? Dat is één van de perspectieven die naar voren kwam in mijn openhartige gesprek met dermatoloog en haarspecialist Petra Dikrama. In deze blog deel ik de belangrijkste inzichten uit ons gesprek over haarverlies, alopecia, medische mogelijkheden én mentale impact. Geen ruis of vage beloftes – wel eerlijke antwoorden, hoopvolle perspectieven en praktische tips.

Evelien, De Alopecia Coach, in gesprek met haarspecialist Petra Dikrama – samen in beeld tijdens podcastopname over alopecia en haarverlies bij vrouwen.

Over Petra Dikrama

Petra Dikrama werkt als dermatoloog bij het Erasmus MC en Dikrama Clinics en richtte de eerste haarpoli op in een academisch ziekenhuis in Nederland. Ze is specialist in haarziekten zoals alopecia areata, androgenetica, telogeen effluvium en nog veel meer. Haar expertise komt niet alleen voort uit jarenlange ervaring, maar ook uit een diepe interesse in de mens achter de klacht.

Hoe vaak komt haarverlies voor?

Petra vertelt dat vrijwel iedereen in zijn of haar leven te maken krijgt met haarverlies. Soms tijdelijk, bijvoorbeeld na een zwangerschap of stressvolle periode. Soms chronisch, zoals bij alopecia androgenetica of alopecia areata. De schattingen lopen uiteen, maar alleen al alopecia areata komt bij 1,5 tot 2% van de wereldbevolking voor. En dat is dan nog exclusief andere vormen van haarverlies.

Toch zie je het niet vaak op straat. Waarom? Omdat het wordt gecamoufleerd – met haarwerken, sjaals, poeders – of simpelweg onzichtbaar blijft onder lange lokken. Maar het ís er. En de impact is groot.

Diagnose en misverstanden

Toen ik zelf mijn diagnose kreeg, alopecia androgenetica, werden er honderd haren uit mijn hoofd getrokken voor onderzoek. Petra vertelt dat dit nu allang niet meer nodig is. Dankzij trichoscopie – een methode waarbij met een soort microscoop naar de hoofdhuid wordt gekeken – kan veel nauwkeuriger en vriendelijker worden gediagnosticeerd.

Een belangrijke nuance die Petra aanbrengt: "Alopecia" betekent simpelweg haarverlies. Maar daaronder vallen talloze oorzaken, vormen en mechanismen. En dus ook evenzoveel behandelstrategieën en prognoses.

Uitlokkende factoren en onderliggende oorzaken

Wat Petra helder maakt: haarverlies heeft bijna nooit één duidelijke oorzaak. Vaak is het een optelsom – van genetische aanleg, stress, hormonale veranderingen, voeding, medicatie, auto-immuunreacties en meer. Die complexiteit maakt het moeilijk, maar biedt ook ruimte om te zoeken naar persoonlijke uitlokkende factoren.

Zo vertelde Petra dat ze bij patiënten alopecia zag ontstaan na corona, na vaccinaties, of bij verandering in medicatie zoals ADHD-medicatie. Ook stress blijkt een belangrijke trigger. Niet als ‘de oorzaak’, maar als een vonk in een vat vol mogelijkheden. "Je immuunsysteem valt gezonde haarzakjes aan," zegt ze, "maar waarom precies bij die persoon op dat moment? Dat blijft vaak deels een raadsel."

Kinderen met alopecia en de rol van ouders

Petra ziet ook veel kinderen met alopecia in het Sophia Kinderziekenhuis. Wat haar opvalt: jonge kinderen zijn vaak nog heel oké met hun haarverlies – totdat de reacties van hun omgeving invloed gaan krijgen. En vooral: totdat ouders zelf worstelen met wat er gebeurt.

“Het hangt ook heel erg af van hoe de ouders ermee omgaan. En dan in het bijzonder nog de moeder. Sommige ouders kunnen er zelf zo moeilijk mee omgaan dat ze bijvoorbeeld foto's met kinderen vermijden of die weghalen of heel erg op die camouflage zitten terwijl dat kind dat eigenlijk niet zo erg nodig heeft. Dan heb je wel meer kans dat dat kind er op een gegeven moment ook problemen mee krijgt.”

De sleutel? Compassie. Voor je kind én voor jezelf. Want ja, het is confronterend als jouw kind iets doormaakt wat je niet kunt fixen. Maar jouw verwerking mag er ook zijn – op een eigen plek, zonder dat die op je kind wordt geprojecteerd. Daarom bied ik ook coaching voor ouders aan.

Het gevaar van ‘magische middeltjes’

Een belangrijk onderwerp in onze podcast was de wildgroei aan supplementen, shampoos en behandelingen die ‘haargroei’ beloven.“Ik zie dat in de praktijk ook heel erg veel. Dat mensen heel veel geld eraan uitgeven.”

Ze pleit voor kritische keuzes: wat is bewezen, wat is veilig, en wat past bij jou? Camouflageproducten kunnen zeker helpen om je zelfvertrouwen te vergroten – maar verwacht geen wonderen van een shampoo of olie. En supplementen? Alleen als je echt een tekort hebt. Te veel kan zelfs schadelijk zijn. “Baat het niet dan schaadt het eigenlijk wel. Want dit is echt een biljoenenindustrie en mensen geven zoveel geld eraan uit.”

Wanneer behandelen wél werkt

Soms is behandeling wél mogelijk. En dan geldt: hoe eerder je erbij bent, hoe beter. Bij alopecia androgenetica bijvoorbeeld kunnen middelen als minoxidil of spironolacton haaruitval vertragen – mits op tijd ingezet. Bij alopecia areata zijn er nieuwe medicijnen (zoals JAK-remmers) in opkomst die bij sommige mensen goede resultaten geven.

Petra benadrukt: er is geen standaardoplossing. Wat bij de een werkt, werkt bij de ander niet. En ook dat vraagt om rust, tijd en begeleiding.

Het lichaam als boodschapper

Wat ik prachtig vond aan Petra’s visie: haar overtuiging dat het lichaam met ons communiceert via symptomen. "Een lichaam dat moe is, vraagt niet om koffie, maar om rust." Ook haarverlies kun je zien als een signaal. Niet altijd letterlijk, niet altijd ‘te helen’ – maar wel als een uitnodiging om stil te staan.

Ik herken dat. Mijn haarverlies heeft me gedwongen naar binnen te keren. Niet omdat ik dat zo goed kon – integendeel. Maar het leerde me wat belangrijk is. Wie ik ben zonder haar. En hoe ik met of zonder haar, mijn leven kan vormgeven zoals het voor mij werkt. Schijt aan wat zou moeten of horen of wat anderen doen: het moet voor mij kloppen.

Luister hier naar mijn gesprek met Petra Dikrama.


Meld je aan voor mijn alo tips

📩 Wil je op de hoogte blijven van het laatste alopecia nieuws, handige tips en de nieuwste podcasts? Meld je dan aan voor mijn Alo Tips.

👉 Meld je hier aan voor de Alo Tips.

Volgende
Volgende

Zomer zonder haarwerk stress: zo geniet je vrij van jouw zomer met alopecia